انواع چیلر

چیلر چیست

چیلر دستگاهی است که با استفاده از یک سیال خنک کننده در سیکل تبرید یک سیال دیگر را برای مصارف صنعتی سردخانه صنعتی و تهویه مطبوع خنک می نماید

چیلر دستگاهی جهت ایجاد سرما بر اساس عمل تراکمی و جذبی یک مایع می‌باشد.سیستم سرمایشی چیلر به عنوان وسیع ترین نوع سیستم سرمایشی از نظر کاربرد شناخته می‌شود.

چیلرها به دو دسته چیلرهای تراکمی و چیلر های جذبی تقسیم می شوند. شکل دیگر تقسیم بندی چیلر ها بر اساس شکل خنک شدن ماده مبرد است که به سه دسته آب خنک هوا خنک و تبخیر تقسیم می‌شود.

انواع چیلر

چیلر تراکمی

در چیلرهای تراکمی گاز ابتدا توسط کمپرسور ، متراکم میگردد. این گاز سپس به کندانسور وارد شده توسط آب و هوای محیط ، خنک شده و به مایع تبدیل می‌گردد این مایع با عبور از شیر انبساط یا لوله معین وارد خنک‌کننده می‌شود که در فشار کمتری قرار دارد این کاهش فشار باعث تبخیر مایع گردیده و در نتیجه مایع سرد کننده با گرفتن حرارت نهان تبخیر خود از محیط خنک کننده ، باعث ایجاد برودت در مواردی که با قسمت خنک کننده در ارتباطند میگردد. سپس گاز ناشی از تبخیر به کمپرسور منتقل می‌شود.

با عبور بخار با سرعت در یک مسیر هوای کندانسور مکیده می شود.

انواع چیلر تراکمی

به طور کلی چیلر هایی که از سیکل تراکم بهره می‌برند به دو نوع کندانسور هوایی (هوا خنک) و کندانسور آبی(آب خنک)و سانتریفیوژ تقسیم می شوند.این طبقه بندی ها نیز خود با تنوع در نوع کمپرسور مورد استفاده در سیکل به دسته های دیگری تقسیم می شوند.

چیلرهای تراکمی با کمپرسور اسکرو

نسل جدیدی از چیلر در صنعت تهویه مطبوع ، چیلر اسکرو هستند. وجه تسمیه آن استفاده از کمپرسورهای مارپیچ یا اسکرو است. از ویژگی های مهم این کمپرسورها قابلیت کنترل ظرفیت ، راندمان بالا نسبت به کمپرسورهای رفت و برگشتی ، جریان راه اندازی پایین ، تعداد قطعات کم و… است.

از مزایای این کمپرسورها صدا و ارتعاش کم ، ساختار بسیار ساده نسبت به کمپرسور های پیستونی ، جریان یکنواخت مبرد و سیستم روغن کاری مخصوص بدون نیاز به پمپ است.

انواع چیلر

چیلر تراکمی با کمپرسور اسکرال

چیلر اسکرال نام خود را از کمپرسور به کار رفته در سیکل تبرید خود گرفته است. ساختمان این کمپرسورها از دو حلزون غیر هم محور تشکیل شده که یکی ثابت و دیگری متحرک است. این کمپرسور نیز مانند اسکرو از نسل جدید و جایگزین کمپرسورهای رفت و برگشتی است.

انواع چیلر

چیلر تراکمی با کمپرسور سانتریفیوژ

یکی از انواع چیلرهای تراکمی ، چیلر سانتریفیوژ است که به دلیل نوع طراحی و کاربرد کمپرسور ها و نحوه سیکل تبرید متفاوتی که در قیاس با سایر چیلر ها دارد و دارای ضریب عملکرد(cop)و راندمان کاری بالاتری (ضریب عملکرد با ۸.۸) است.معمولا وقتی از کمپرسورهای سانتریفیوژ استفاده می شود که حجم بخار ورودی به کمپرسور خیلی زیاد باشد به عبارت دیگر کمپرسورهای گریز از مرکز از نوع ماشین های با ظرفیت بالا و از نظر ساختمان مشابه پمپ های سانتریفیوژ است بر اساس نیروی گریز از مرکز کار می‌کنند. از مهمترین مزایای این دسته از چیلر ها ، تامین بارهای سرمایشی زیاد با استفاده از یک چیلر ، ضریب عملکرد و راندمان بالا ، سروصدای بسیار کم ،لرزش پایین  ، هزینه تعمیرات و نگهداری پایین به دلیل تکنولوژی بالا و عدم خرابی زودهنگام ، اشغال فضای کمتر در ظرفیت های بالا در مقایسه با سایر انواع چیلر ، قابلیت ارائه در دماهای کارکرد متفاوت ، کنترل پذیری خطی و در نهایت مصرف انرژی پایین است.

چیلر جذبی

نوعی از چیلر است که با استفاده از چرخ خیاط بری تجزیه و استفاده از حرارت حاصل از شعله مستقیم ،آب گرم یا بخار ، عمل سرما سازی را انجام دهد. در چیلرهای جذبی بر خلاف چیلرهای تراکمی از جذب کننده و مولد حرارتی به جای کمپرسور استفاده می‌شود.

مزایای چیلر تراکمی نسبت به چیلر جذبی

-چیلر تراکمی با توجه به نوع ماده مبرد و داشتن کمپرسور در ظرفیت‌های برابر ، از چیلر جذبی کم حجم ترند و جای کمتری اشغال می‌کنند. در واقع از لحاظ وزنی و حجمی چیلر تراکمی آب خنک نسبت به چیلر جذبی فضای کمتری در موتورخانه اشغال میکند و از لحاظ حجمی و وزنی در حدود ۱.۲ مشابه جذبی وزن و حجم دارند.

-ضریب عملکرد(cop) بالاتر نسبت به چه در جذب ای مشابه.

-مصرف انرژی اولیه کمتر

-مصرف آب کمتر

-امکان استفاده بهینه از سیستم های جذبی خصوصاً در ظرفیت های زیاد در مناطق گرم و مرطوب وجود ندارد اما در همین مناطق می‌توان از چیلرهای تراکمی استفاده نمود.

-اثرات به مراتب کمتر زیست‌محیطی نسبت به چیلر جذبی

-پیک زدایی مصرف برق در ساعات اوج بار(ساعات ۱۹ الی ۲۳)با استفاده از سامانه کنترل سرمایش تراکمی

-ظرفیت پایین تر برجهای خنک کن و سیستم پمپاژ به برج ها

کاربرد چیلر

از انواع چیلر در سیستم های تهویه مطبوع ساختمان و موارد صنعتی استفاده میگردد در ادامه به تشریح هر بخش ( چیلر صنعتی و چیلر ساختمانی و…) پرداخته شده است.

 

 

 

 

 

 

 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

میخواهید به بحث بپیوندید؟
احساس رایگان برای کمک!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *